Çikolata Kisti Tedavisi İzmir

Çikolata Kisti Tedavisi İzmir

Çikolata kisti, kadınlarda rahim içerisinde oluşması beklenen tabakanın rahmin dışında fallop tüpleri, pelvis bölgesi ya da yumurtalıklarda görülmesiyle birlikte büyümesi halinde karın boşluğunda tutunan ve ağrılı bir hastalıktır. Görmezden gelinmesi durumunda kısırlık ihtimaline doğru gidebilen bu hastalığın sıkça belirtileri yumurtalıklarda ağrı, ağrılı adet dönemleri ve bununla birlikte seyreden aşırı kanama durumu, cinsel ilişki yaşarken ağrı ya da acı duyulması, gebeliğin gerçekleşememesi, kısırlık gibi belirtilerdir.

Çikolata kisti genellikle 30-40 yaş arası kadınlarda görülmekle birlikte genetik yatkınlık, tersine kanama, bağışıklık sisteminin düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı daha erken yaşlarda da görülebilmektedir. İzmir çikolata kisti tedavisi doktoru olarak, özel muayenehanede hizmet veren hekimleri veya hastaneleri tercih edebilirsiniz.

Çikolata Kisti Tedavisi Nedir?

İzmir çikolata kisti tedavisi doktoru için hastanelerde kadın hastalıkları ve doğum alanında uzman doktorlar tarafından hastalığın teşhis edilmesi ile başlar. Teşhis edilme sürecinde uzman doktor çeşitli tıbbi görüntüleme cihazları kullanabilir ya da pelvik muayene yapabilir.

Çikolata kisti tedavisi için en spesifik görüntüleme operasyonu laparoskopi, kişinin göbek deliği çevresinden açılan bir delikle laparoskop denilen bir ışığın ucunda bulunduğu bir mekanizma ile kistin boyutu, konumu ve durumunun belirlenmesi işlemidir. Laparoskopi ile eğer gerek görülürse hastadan biyopsi alınabilir ya da direkt olarak doku laparoskopi ile uzaklaştırılabilir. İzmir laparoskopi operasyonu imkanına ulaşabilmek için sağlık kuruluşlarına başvurulabilir.

Çikolata kistinin boyutu ve yayılım durumuna göre öncelikle kistin doğum kontrol ilaçları kullanılarak tedavi edilip edilemediğine bakılır. Eğer doğum kontrol ilaçları yeterli gelmezse laparoskopi ile müdahalede bulunulur. Hamilelik durumu olan hastalarda laparoskopi tercih edilir çünkü ilaçla tedavi bir hormon takviyesi olduğu için ilaç kesildiğinde belirtiler devam edebilir. En sağlıklı çözüm ise yeme, içme ve hareketlilik alışkanlıklarını düzenleyerek hormon seviyesini dengede tutmaktır.

İşlem Süresi 90-300 dakika arası
Anestezi Türü Genel anestezi
İyileşme Süresi 2 hafta
İşe Dönüş Zamanı 2 hafta
Yaş Sınırı 18 yaş üstü

Çikolata kisti tedavisi işlemleri nelerdir?

Çikolata kisti tedavisinde doktorunuz size uygun tedavi yöntemini belirleyebilmek için önce sizi muayene edecek ve birkaç tetkik isteyecektir (kan, idrar, PAP Smear vs.). Tetkiklerden sonra ilaç ya da cerrahi müdahale veya her ikisini birden önerebilir. Tüm bunlar hastada bulunan kistlerin yayılmasına, kistlerin boyutuna, hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istememesine göre değişim gösterebilir.

Hormonal ilaç tedavisi en yaygın olanıdır. Her ilaç farklı bir şekilde çalışır. Doktorunuz sizin için en uygun olan ilacı seçecektir. Bu nedenle doktorunuza sağlık geçmişiniz ile ilgili detaylı bilgi vermeyi unutmayın. Endometriozis ameliyatları ‘laparoskopik’ olarak yapılmaktadır. Bunun anlamı, bir tür kamera ile rahminizi görüntüleme işlemidir; bununla uzman hekiminiz daha sonra rahmin içine bakar ve endometriozisi gidermek için aletler yardımıyla ölebilir. Bazı durumlarda endometriozis ameliyatları bir laparotomi tekniğinde bile iyi sonuçlanmaz. Bu, karın bölgesinin bikini hattındaki bir kesiyle açılarak doktora daha fazla alan sağladığında daha iyi sonuçlara ulaşmak mümkündür.

Cerrahi tedavi, en ciddi vakalarda odakların basitçe çıkarılmasından histerektomi ve adneksiektomiye (yumurtalıkların ve tüplerin çıkarılması) kadar uzanır. Bununla birlikte, cerrahi tedavi konservatif olma eğiliminde olmalıdır. Laparoskopik cerrahi sırasında cerrah, salgınları kapatmak için ısı, lazerler, helyum buharlaştırıcılar veya normal kesme kullanabilir. Rahmin alınması kadını mutlaka iyileştirmez ama kesinlikle kısırlaştırır ve tavsiye edilmez.

Doğurganlık şansınızı korumak istiyorsanız, bu hususları jinekolojik cerrahla çok dikkatli bir şekilde tartışın. Elde edebileceğiniz en iyi sonuç, iç genital organlar arasındaki ilişkiyi düzelterek hastalığı ortadan kaldırmaktır. Şu anda sonuçlarda ağırlıklı olarak tıbbi veya cerrahi tedavinin olup olmadığını belirlemek için yapılan karşılaştırmalı çalışmalar, şu anda tıbbi tedaviye kıyasla hem ağrı hem de kısırlık açısından daha üstün sonuçlara sahip olan odakların tamamen çıkarılmasıyla cerrahi tedaviyi göstermektedir

Çikolata Kisti Tedavisi İzmir

Çikolata kisti nasıl yok edilir?

Çikolata kisti ilaçla ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Bu hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Hasta 35 yaşın altında ve küçük kistlere sahipse ilaçla tedavi yöntemi uygulanması tercih edilecektir. Fakat hasta 35 yaşın üzerinde ve yayılmış fazla kistleri bulunuyorsa cerrahi müdahale olacaktır. Buna doktorunuz, muayeneden sonra karar verecektir.

İlaçla tedavisi çikolata kistini küçültür fakat tamamen yok etmeyebilir. Bu nedenle tekrarlaması olasıdır. Cerrahi müdahale şeklindeki tedavide ise, kistler 4 cm’i geçmiş durumdadır. Doktor kistleri tamamen yok eder. Fakat yine de tekrarlanabilme ihtimali vardır.

Çikolata kisti ilaçla tedavi edilebilir mi?

Çikolata kisti ilaçla tedavi edilebilir. Fakat ilaçla tedavi var olan kistlerin yok olmasını değil küçülmesini sağlar. Bu nedenle hasta kısa bir süre sonra, cinsel ilişkide ağrı, kramp, ağrılı regl dönemi, çocuk sahibi olamama, sık sık regl olma ve idrar yaparken ağrı şikayetleriyle geri gelir.

Çikolata kisti bazı kadınlarda doğurganlığa bir etkisi olmazken bazı kadınlarda yumurtanın döllenmesini etkileyebiliyor. Fakat tedavi edilmezse artan bir mekanizması olduğu için doktorunuz eğer çikolata kisti teşhisini koyduysa tedavi için ısrarcı olacaktır. İlaçla tedavi süresi ortalama olarak bir sene sürebilir. Ne kadar sürede yanıt alacağınızı doktorunuz sizi muayene ettikten sonra ortalama bir süre söyleyecektir. Çünkü bu kistlerin büyüklüğüne göre değişim göstermektedir.

Çikolata Kisti Tedavisi için hangi doktora gidilir?

Çikolata kisti tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da jinekoloji doktoruna muayene olabilirsiniz. Endometriozis denilen kısım kadınlarda her regl durumunda dışarı atılır. Bu tabakanın rahim haricin bir yere yerleşmesi de çikolata kistine sebep olmaktadır. Çikolata kisti sürekli tedavi isteyen, kendini tekrarlama oranı oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Bu nedenle sürekli tedavi gerektirir.

Kişinin hayatına bir miktar da olsa etkileyebilecek bir hastalıktır. Genellikle kadınların % 35 – 60’ını etkiler. Genellikle ailesinde çikolata kisti var olan kadınlarda, rahimde bir anomali durumu bulunanlarda, 30 yaşından sonra çocuk sahibi olan kadınlarda, erken regl olmaya başlayanlarda, regl zamanının kısa sürdüğü durumlarda, şiddetli ağrılı regl dönemi geçirenlerde ve çok zayıf olan kadınlarda görülmektedir.

Çikolata Kisti Tedavisi Sonrası tavsiyeler nelerdir?

  • Doktorun verdiği ilaçlara (6-24 ay boyunca kişiye özel değişebilmektedir) hasta devam etmelidir.
  • Tedavi sonrası sık sık kontrole gitmeli, kontrolleri aksatmamalıdır.
  • Cerrahi bir müdahale olduysa ameliyat sonrası doktorun tavsiyelerin dışına çıkmamalıdır. 

Çikolata kisti kaç cm tehlikelidir?

Çikolata kisti 5- 6 cm sonrasında tehlike arz etmektedir. 5 cm’den küçük kistler genelde sorun yaratmazken, kistin büyümesi patlama ihtimalini arttırır. Olası bir çikolata kisti patlaması sonucunda ise hastanın acilen ameliyata alınması gerekmektedir. Bu nedenle eğer çikolata kisti şüpheniz varsa yani; ilişkide ağrı, idrar yaparken zorluk veya çocuk sahibi olamama gibi semptomları taşıyorsanız bir hekime başvurmanız doğru olacaktır.

İzmir Çikolata Kisti Tedavisi Fiyatları

Çikolata kisti tedavisi fiyatları İzmir ilinde bir çok özel klinik, özel hastane ve kamu hastanelerinde değişkendir. Çoğu kez hastalar çikolata kistinin riskleri ile gebelik isteği başvurusu sırasında karşılaşırlar. Tüp bebek merkezlerinde ve özel kliniklerde bu çikolata kisti tedavisi doktor seçeneği bulunmaktadır. Bu da operasyon geçirip geçirmeyeceği, kişinin ilaçla tedavi edip edilmeyeceği ile ilgili koşulları etkiler.

Genellikle 3 cm’den küçük kistler için ilaç tedavisi öngörülür. Bu da sağlık sigortası olan kişilerde karşılanan bir tedavidir. Operasyon ihtimalinde ise kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılması durumunda ücret değişkenlik gösterecektir.

Çikolata kisti kilo aldırır mı?

Çikolata kisti doğrudan kilo alımına neden olmaz. Ancak hastayı şiddetli ağrı ve kramp gibi etkileri olduğu için hareketsiz bir yaşam tercih eden hasta, kilo alabilir. Çikolata kisti hastayı fiziksel olarak fazla etkilediğinden dolayı hasta sosyal yaşantısına tam anlamıyla devam edemeyecek duruma gelebilir.

Çikolata kisti kötü bir hastalık mı?

Çikolata kisti için kötü bir hastalık diyemeyiz. Çikolata kisti, tedavisi mümkün bir hastalık olduğu için önemli olan her hastalıkta olduğu gibi teşhisi erken koymaktır. Bu nedenle belirtileri yaşayan hastanın doktora erkenden başvurması yararına olacaktır. Kadınlarda önerilen yıllık jinekolojik muayeneler bu tür rahatsızlıkları erkenden görebilmek içindir.

Çikolata kisti kimlerde görülür?

Çikolata kisti, üreme çağına girmiş 10 kadından 1’inde görülür. Çikolata kisti, cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda da görülür. Hamile kalamayan kadınların %50’ si çikolata kistinden mustariptir. Çikolata kisti genellikle; erken regl olan kadınlarda, geç yaşta çocuk sahibi olan kadınlarda, fazla kafein tüketimi sonucunda, fazla yağlı yemek yeme ve sık sık uzun süreli adet gören kadınlarda görülür.

Çikolata kisti adet ile atılır mı?

Çikolata kisti adet ile atılmaz. Çikolata kisti karın içinde oluşan bir yapıdır. Yumurtalık kisti regl ile atıldığı için sık sık karıştırılır. Çikolata kisti fazla östrojen hormonundan kaynaklandığı için menopoz öncesindeki kadınlarda ve ergenlikte görülebilir. İlaçla ve cerrahi müdahale ile tedavisi mümkündür. Ancak adet ile vajinal yoldan kendiliğinden çıkması mümkün değildir.