Fetal Anomali Taraması İzmir

Fetal Anomali Taraması İzmir

Fetal kelime anlamı olarak cenin demektir. Fetal anomali ise henüz anne karnındaki bebeğin gelişmesine bağlı olarak doğduğunda, çeşitli uzuvlarında ve iç organlarında meydana gelecek olan görüntü farklılığı ve sağlığını etkileyecek olan bozuklukların tümünü temsil eder.

Fetal anomalinin nedenleri nelerdir?

Bebeğin, anne ve babasından aldığı genlerde olan genetik bozukluklar, ileri yaşta görülen gebelikler, akraba evlilikleri ve anne rahminde görülen şekil bozukluğu fetal anomaliye doğrudan yol açabilir.

Aynı zamanda gebelik sürecinde bebeğin annesinden dolaylı olarak maruz kaldığı alkol, sigara, kimyasallar ve radyasyon gibi zararlı maddeler de bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyerek fetal anomaliye sebep olabilir. Ancak bazı genetik hastalıklar fetal anomali taraması esnasında kendini göstermeyebilir. Yani tarama temiz sonuç verse dahi bebeğin %100 sağlıklı doğacağının garantisini vermek doğru olmayacaktır.

Fetal anomali taraması nedir ve nasıl yapılır? 

Fetal anomali taraması İzmir dahil olmak üzere hemen her yerde yapılabilen bir uygulamadır. Temel olarak bakıldığında bebeğin detaylı ultrasonografisinin çekilmesi sonucu elde edilen görüntülerden yola çıkılarak, el-ayak gibi uzuvlarının, iskelet sisteminin, yüz hatlarının, plasentanın, bebeğin yaşamsal ihtiyaçlarını yerine getirerek gelişimini sağlayan kordonun, amniyon sıvısının miktarının incelenmesi ve olası risklerin ölçülmesidir.

Fetal anomali taramasını sonuçlarını etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar, anne adayının sahip olduğu aşırı kilo, bebeğin anne karnındaki pozisyonu ve taramayı yapan kişinin tecrübesidir. Fetal anomali taraması, hamileliğin üçüncü ayından itibaren yapılabilir ancak net sonuçlar için en uygun aralık gebeliğin 18 ila 23 haftalarıdır.

Fetal anomali taramasının mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir ve işlem yaklaşık olarak otuz dakika sürer. Bebeklerin yüzde beşinden daha düşük bir oranında anomali gözlemlense dahi tedbirli olmakta ve tarama yaptırmakta fayda vardır. Bununla birlikte unutulmaması gereken bir başka husus ise sağlıklı gebelik ve doğum için düzenli muayenelerin aksatılmaması gerektiğidir.

Fetal Anomali Taraması İzmir

Fetal Anomali İşlemleri Nelerdir?

Fetal anomali işlemi 4 boyutlu ultrason cihazıyla uygulanan, cerrahi bir müdahale gerektirmeyen bir işlemdir. İşlem sonrası perinatoloji uzmanı eğer gerekli görürse anne karnından amniyotik sıvı alınır. Bu bebeğin taşıdığı olası hastalığı öğrenmek için gereklidir.

Fetal anomali taraması eşinizle birlikte bebeğinizin anlık videosunu görebileceğiniz bir işlemdir. Bebeğin, kolları bacakları, el ve ayak parmakları, dudağı, kulakları, burnu, kalbi hatta kalbinin odacıkları, bağırsağı varsa bağırsakta parlaklığı görebileceğiniz bir işlemdir. Bu işlemi her doktor gerekli görmese de genellikle bebeğin sağlık durumunu varsa bir anomalisi önceden öğrenmek isteyen anne ve baba adayları tarafında yaptırılabilir.

Dikkat edilmesi gereken husus bu işlemin 19 – 23. haftalar arasında yapıldığıdır. Eğer doktor kesin yapılmasını istemediyse genellikle bu haftalardan sonra yapılmaz.

Fetal anomali taraması kaçıncı haftada yapılır?

Fetal Anomali taraması hamileliğin 18 ve 23. Haftalarında yapılan bir ultrason çeşididir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi artık ilerlediği için bu haftalarda yapılması uygundur ki bebekte eğer anomalilik var ise tespiti kolaylaşsın. Fetal anomali taraması bebeğin doğduktan sonra gelişimini etkileyecek uzuv kaybı ya da zihinsel bozukluk tespiti kolaylaştırır. Bu nedenle yapılması son derece elzemdir. Annenin bebeği hakkında bilgi alması ve alınabilecek önlem varsa doktorun tedaviye başlaması gerekir.

Fetal anomali USG nedir?

Fetal anomali; Down sendromu, Patau sendromu ve diğer kromozomal bozukluklar gibi fetal kromozomal bozuklukları önceden görmemizi sağlayan bir ultrason çeşididir. En iyi bilinen yumuşak belirteçlerden yaklaşık on tanesi vardır ve bunların varlığı, fetal kromozomal bozuklukların artan riskiyle (olasılık oranı) ilişkilidir; ancak sıklıkla sağlıklı fetüslerin ultrason taramalarında da görülürler. İzole bir yumuşak işaretleyici bulgusu oldukça sıktır ve neredeyse her zaman patolojik önemi yoktur.

Fetal Anomali Taraması için hangi doktora gidilir?

Fetal anomali taraması için perinatoloji uzmanına gitmek gerekir. Bu işlemi bazen radyoloji uzmanları da yapabilirler. Fakat asıl perinatoloji uzmanının görevidir. Fetal anomali taraması gebeliğin 19 ile 23. Haftaları arasında yapılan gebelikte herhangi bir riskli durum olup olmadığını görmek için yapılır. Bazı doktorlar tüm gebelere önlem amaçlı yaptırmasını tavsiye etse de bazıları sadece gerekli gördükleri durumda yönlendirme yapabilirler.

Fetal anomali taramasında bebeğin herhangi bir uzuv eksikliği yaşayıp yaşamadığını, tüm iç organlarının (kalp, akciğer, bağırsak, diyafram, omurga, iskelet sistemi vb.) annenin rahmi, amniyotik sıvı, rahim duvarı gibi bölgelerde herhangi bir risk olup olmadığını görebiliriz. Bu da annenin alması gereken bir önlem varsa ya da doktorun müdahale etmesi gereken bir durum varsa erken tedavi için oldukça önemli bir durumdur.

Fetal Anomali Sonrası Tavsiyeler nelerdir?

  • Taramaya gitmeden önce karnınızın tok olduğundan emin olun mümkünse çikolata tarzı tatlı bir şeyler yemelisiniz. (bu bebeğin anne karnında hareketlerini arttıracağından, perinatoloji uzmanının daha iyi incelemesini sağlayacaktır.

Fetal anomali sonrası ise:

  • Doktorunuz eğer ilaç ya da bir tedavi önerdiyse, tedaviyi kabul etmelisiniz.
  • Olası bir risk tespit edilip, doktorunuz sizin için bir doğum planı ya da gebeliğin sonlandırılması gibi bir öneride bulunduysa doktorunuzu dinlemeniz en mantıklısı olacaktır. Eğer emin değilseniz ikinci bir görüş almaktan çekinmeyin.
  • Fetal anomali sonrası doktorunuz aksini söylemedikçe, hareketlerinizde bir kısıtlama olmayacaktır. (Yine de gebelik dolayısıyla ağır egzersizlerden kaçınmalısınız)
  • Tarama sonrası doktorunuz size uygun tedavi planını çıkaracaktır. Buna uymanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

İzmir fetal anomali taraması ücretleri ne kadar?

İzmir fetal anomali taraması işleminin ücreti, hizmeti veren hastaneye, ekibe ve detaylandırılmasına göre değişiklik göstermektedir. Edinilen bulgular sonucunda gerek görülmesi durumunda yapılacak olan tetkik ve tedaviler ise ekstra ücretlendirilebilir.

Anomali taraması ne kadar sürer?

Fetal anomali taraması bebeğin yaklaşık 30 dakika bir saat arasında inceleyen bir tarama çeşididir. Bebeğin eğer varsa uzuv eksikliği, sakatlık gibi durumların tespiti yapılır. Bu tarama annenin doğacak bebeği için sakatlık ve anomalilik gibi durumları bilmesi için, doktorunun varsa bir tedavi yöntemi uygulaması için yapılır. Bu nedenle kesinlikle yapılması gereken bir işlemdir.

Fetal anomali izlenmedi ne demek?

Fetal anomali taraması sonucunda, fetal anomali izlenmedi demek; bebekte herhangi bir gelişimsel bir sorun bulunmadığı anlamına gelir. Fetal anomali kontrolu yapan perinataloji uzmanı bebeğin gelişimi açısından hiçbir sorun bulmadığını ve bebekte herhangi bir hastalık sakatlık gibi bir durum bulunmadığı anlamına gelir.