Gebelik Nedir?

Gebelik Nedir?

Gebelik

Hemen hemen her kadının rüyası anne olmaktır.Normalde gebelik eğer yaş 19-26 arasındaysa %98,eğer 35-40 arasındaysa %80 oranında gerçekleşir.

Bazı kadınlar çabuk ve kolay gebe kalmasına rağmen bazı kadınlar zor ve geç gebe kalır. Ancak gebe kalmadan önce sigara içmeyi bırakmalı, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, doktorun tavsiyesi ile ek folik asit almalı, alkol içmeyi bırakmalıdır.

Eğer düzenli şekilde adet görülüyorsa normal olarak Gebelik düzenli cinsel hayatla başlar. Haftada 2 ya da daha fazla düzenli cinsel birleşme Gebelik şansını artırır. Ancak bazı kadınlar bu durumda bile hamile kalmada zorlanır. Eğer 1 yılı geçkin Gebelik oluşmamışsa uzman doktora görünmelidir.

Neden Gebelik Hala Gerçekleşemedi?

Yapılması gereken her şey yapılmış, 1 yıl geçmiş ve hala Gebelik gerçekleşmemişse doktora gidip neden gebe kalınmadığına dair araştırma olması gerekir. Bazen %10 gibi oranda ender durumlarda hiçbir neden yokken(İnfertilite) gebe kalınmaz. Bunun nedeni kadının evlilik süresi ve yaşı önemlidir. Tabii gebe kalamama süresi de dikkate alınmalıdır. Gebe kalamama süresi uzadıkça anne adayının psikolojisi olumsuz etkilenip tedaviyi aksatmaktadır. Eğer kadın 35 yaşını aşmışsa gebelik tedavisine hızla başlanması gerekir.

Gebelik İçin Tedaviler Nelerdir?

İnfertilite (Kısırlık)Tedavisi Nedir?

Bu tedavide evlilik süresi ve kadının yaşı önemlidir. Tedavi süresi buna göre de değişir. Tabii kadının psikolojisi ve doktorla olan iletişimini de unutmamak gerekir. Doktorun başka bir şehirde olması gibi etkenler tedavinin gidişini, süresini, ekonomisini de belirler. Tüm bunlara rağmen kadının karakteri de bir diğer etkendir. Çünkü bazı kadınlar acelecidir, hemen ilk aşamada sonuç almak isterler. Bazıları ise sabırlıdır, kendini doktorun ellerine itirazsız bırakır. İşte bu olasılıklar dikkate alınarak Gebelik tedavisi için doktor önce en basit ve ekonomik olan tedaviyle başlar.

Uzman doktor Gebelik tedavisinin aşamaları, süreci ve başarı oranı ile ilgili bilgiler verir. Bu çiftler için önemlidir. Çiftleri sabırlı ve güvenli kılar.

İlk takip edilecek aşamada eşlerin cinsel ilişkide bulunma zamanı belirlenir, uzman doktorun verdiği ilaçlarla birlikte yumurtlama olması sağlanmaya çalışılır. Birkaç defa denenmesine rağmen alınan ilaçlarla yumurtlama sağlanamıyorsa folikül gelişmesi için ilaç verilir. Yumurta gelişimi sağlanıp folikül ve foliküller olgunlaşıp çatlaması için de ilaç verilir sonra da aşılama yapılır.

Eğer tüm bunlara rağmen Gebelik gerçekleşmezse tüp bebek tedavisine geçilir.

Gebelik İçin Yumurtlamayı(Ovulasyon) Olumsuz Etkileyen Etmenler Nelerdir?

Yumurtlama olmazsa Gebelik gerçekleşmez. Yumurtlamayı engelleyen nedenler Tiroid hastalıkları, böbrek hastalıkları, aşırı şişmanlık, Prolaktin Hormonu yüksekliği, hipofiz bozukluğu, yumurtanın erken yaşlanması, kontrolsüz diabet, Kollajen doku hastalıkları gibi hastalıklar yumurtlamayı engelleyebilir.

Yumurtlama bozukluğunun en çok görüneni PKO (Polikistik Over Sendromu)dur. Üreme çağındaki kadınların %5-10 da görünür. Bu sendromda yumurtlama gerçekleşmez. Dolayısıyla Gebelik de gerçekleşmez. Eğer kadında aşırı bir kilo varsa bu kilo verildiğinde kadın normal yumurtlamaya otomatik olarak geçer.

Yumurtlaması olmayan kadınlar ilk olarak ağız yoluyla tedavi edilir.(Klomifen Sitrat). Eğer yine de yumurtlama gerçekleşmezse Gonadotropin Hormon içeren iğneler kullanılabilir. Ancak hap ve iğne kullanımı dikkat ister. Çünkü bazen bunlara vücut aşırı reaksiyon gösterip hayati fonksiyonlara zarar verir. Bu yüzden tüm bunlar uzman bir doktor nezaretinde olmalıdır.

Endometriozis İçin Tedavi Nedir?

Rahmin içinde olan Endometrium denilen tabaka adet döneminde dökülür ve adet kanamasına neden olur. Bazen nedeni bilinmeyen şekilde Endometrium rahim harici yerlerde olduğunda Endometriozis adını alır. Bu Endometriozis tabakası rahimde değil de beyin, böbrek, bağırsak, mesane, rektum ve yumurtalık gibi başka organlarda görülür. Ancak bu anormal durumun nedeni olarak bağışıklık sistemindeki aksaklık ve hormonlar olarak görülür. Bu anormal bozuklukların hepsine Endometriozis sendromu denir. Bunun belirtileri anormal fazla adet kanamaları, gebe kalamama, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi birçok belirtileri bulunur.

Gebelik için 1 ve 2. Evre Endometriozis için tanı laparoskopi ile konur. Eğer Gebelik 6 ay içinde gerçekleşmezse hastanın yaşına göre 2 ya da 3 kez aşılama uygun olur. Laparoskopi yapılmamışsa teşhis tam olmaz, şüphede kalır. İnterfil olan kadın adetini ağrılı oluyorsa endomeriozis olma olasılığı yüksektir. Tedavide aşılama sonuç vermezse tüp bebek tedavisine başlanır.

Gebelik için 3 ve 4.evre endometriozis söz konusuysa tedavide konusunda uzman bir doktor karar vermelidir. Çünkü belirtilerin şiddeti, hastanın yaşı, evlilik süresi, geçmişinde herhangi bir tedavi görüp görmediği, çikolata kistinin büyüklüğü gibi etkenlere dikkat edilir. Gene de bu durumda 1-2 kez Gebelik için aşılama yapılıp sonuca bakılır. Bazı durumlarda operasyon yapılır ve önceki satırlarda sıraladığımız etkenler dikkate alınarak doğal kendiliğinden oluşabilecek Gebelik beklenir. Eğer bu durumda da olumlu bir sonuç alınmazsa tüp bebek tedavisine geçilir.

Tubal Faktörü Durumlarında Tedavi Nedir?

Gebelikte tüplerin önemi büyüktür. Bu normal yoldan spontane gelişmiş Gebelik içindir. Tüplerin tıkalı olması, tüp yolları dokusunun normal olmayışı, dış tabakasının yapışık olması gebeliği önler. Böyle bir durumun olup olmadığı rahim filmiyle(Histerosalpingiorafi) anlaşılır. Ancak bazı durumlarda doktor Laparoskopiyi de ek olarak tanı için kullanır. Eğer tüpte tıkanıklık varsa tabii ki tüp bebek tedavisine başlanır. Ama tüpün karın boşluğuna giden kısmında şişkinlik bulunuyorsa tedaviden önce ameliyatla bu şişkinliğin giderilmesi gerekir.

Uterus Eğiminde Görülen Bozuklukların Tedavisi Nasıldır?
Sağlıklı bir gebelik için normal bir Uterus(Rahim) boşluğu gerekir. Normal bir Uterus kavitesi olup olmadığı rahim içi filmle belli olur. Eğer herhangi bir patolojik durum varsa uzman doktor bunun tedavisini yapar. Daha sonra Gebelik için tedaviye başlar.

Gebelik İçin Erkek Faktörü Nedir?

Erkeklerin %80 gebeliğin oluşmaması için etken bir faktördür. Eğer kadın normal yapıya sahipse, düzenli bir cinsel yaşam varsa ama yine de Gebelik gerçekleşemiyorsa erkeğin sperm sayısına, hareketliliğine ve şekline(Morfolojisine) bakılır. Bu sıralanan özelliklerden bir ya da birkaçına sahipse ya da hiç sperm yoksa Gebelik gerçekleşmez.

Bu durum ya da durumlarda tedavi yöntemleri farklılaşır. Tüp bebek tedavisi için ICSI, IMSI tedavileri uygulanır ya da testislerde sperm üreyip üremediği incelenir. Eğer testisler sperm üretiyorsa cerrahi yöntemle sperm alınıp anne adayına ICSI veya IMSI tedavileri uygulanır. Böylelikle Gebelik gerçekleşir.

Tags:
,
Avatar
Can Postacı
info@drcanpostaci.com

İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden 1986 yılında mezun olan Can Postacı, 1993’te Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1990 yılında Barselona’da Hospital Princeps de Espagna, Genel Cerrahi Kliniği’nde eğitim alan Postacı, 1991’de ise İtalya’da Bologna Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Doğum Kliniği’nde eğitim hayatına devam etmiştir. 2013’te Saint Petersburg-Florida, ABD’de Adam Ostrezenski ‘İleri Kozmetik-Plastik Jinekoloji’ Eğitimi’ni de alan Can Postacı, 2013’te HypnoBirthing (Mongan Yöntemi) Eğitimi, Tampa-Florida, ABD Ve 2014’te KUHD ve Yeditepe Üniversitesi’nde hipnoz eğitimlerini bitirdi..

No Comments

Post A Comment