İzmir Doğal Doğum

İzmir Doğal Doğum

Doğum yaklaştıkça tüm anne adaylarının ne tür doğum yapacağı konusu gündeme gelir. Tıbbi protokollerinde öngördüğü şekilde, eğer annenin veya bebeğin sağlığını etkileyecek bir durum söz konusu değilse, normal doğum veya diğer ismi ile doğal doğum öncelikli yöntem olarak tanımlanır.

Doğal doğum doktorları, bebeğin sağlıklı biçimde dünyaya gelebilmesi için evrensel yöntemleri uygular ve doğal doğum kliniği ortamında normal doğum gerçekleşir. Bu noktada merak edilen bir diğer husus elbette doğal doğum fiyatları olacaktır.

Ülkemizde her şehirde ve birçok klinikte doğal doğum uygulaması yapılmakta ve örneğin; İzmir doğal doğum fiyatları seviyesinin, sezaryen doğuma göre; çoğu zaman daha düşük olduğu ve bu tip doğumun daha az komplikasyon içerdiği bilinmektedir.

Doğal Doğum Nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere, doğal doğum, herhangi bir cerrahi müdahale olmadan ve harici etkilerin mümkün olan en az düzeyde gerçekleştiği doğum türüdür. Bebeğin gelişimini tamamladıktan sonra, biyolojik sürecin tamamlanması ile rahimden ayrılma süreci, doğal doğumla tamamlanır.

Annenin sağlık kondisyonunda herhangi bir engel yoksa ve bebeğin normal doğumla dünyaya gelmesinde tıbbi bir engel yoksa, doğal doğum, doğru yöntem olarak kabul edilir. Zaten kanuni olarak tıbbi protokoller de bu şekildedir.

Doğal doğum; annenin ve bebeğin hormon düzeylerinin en doğru seviyede olduğu, doğal olarak şekillenen bir süreçtir. Bu süreç sonrasında anne ve bebek arasındaki bağ daha kuvvetli olur. Evrensel olarak normal doğum birçok sebeple öncelikle tercih edilen yöntemdir.

Doğal doğum riskleri nelerdir?

Doğal doğum başlangıçta oldukça olağan bir şekilde seyretse de doğum süresi uzadıkça anne ya da bebek strese girebilir. Bununla birlikte kordon dolanması, bebeğin kalp atışında yavaşlama, bebeğin kanaldan çıkamaması, bebeğin kafasının kanala sıkışması ve bunun sonucunda vakumla çekilmesi gibi durumlar doğal doğumun riskleri dahilindedir. Annenin panik atak sendromuna sahip olması da doğal doğumu etkileyebilecek bir durumdur.

Doğal doğum birçok kadının tercih ettiği anne ve bebek için en ideal doğum şeklidir. Anne doğum yaptıktan çok kısa bir süre sonra (ortalama 2-3 saat) eski haline döner. Fakat psikolojik olarak anneyi olumsuz etkileyebilir. Doğal doğum sonrası lohusa dönemine girecek olan anne, kendisine acı çektirdiği için çocuğuna bakmak istemeyebilir ya da doğurduğu çocuğu “Bu benim çocuğum değil” diyerek kabullenmeyebilir.

İzmir Doğal Doğum

Doğal doğum avantajları nelerdir?

  • Doğal doğum hem anne hem bebek için en sağlıklı olanıdır.
  • Doğal doğum sonrası annenin sütü hemen geleceğinden bebeğini emzirme konusunda sorun yaşamayacaktır.
  • Normal doğum yapan anne doğumdan sonra hemen ayağa kalkacağından bebeğinin bakımını kendisi yapabilir.
  • Sezaryen doğumda karşı karşıya gelinen ameliyat riskleriyle karşı karşıya kalmamış olur.
  • Hastanede kalmasına gerek yoktur, kısa bir süre sonra taburcu edilir.
  • Anestezi almadığı için daha dinamik olur.
  • Sezaryen sonrası yaşanan gaz sıkıntısını doğal doğum yapan anne çekmez.
  • Herhangi bir yara olmayacağı için enfeksiyon ihtimali düşüktür.

Ayrıca doğal doğumun bebek için avantajları şunlardır;

  • Bebek çabuk evine döner ve hastanede mikrop kapma olasılığı düşer,
  • Solunum sıkıntısı çekmez ve yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyma ihtimalleri çok daha düşüktür.

Normal doğum için hangi doktora gidilir?

Normal doğum için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilirsiniz fakat doğum işlemini genelde devlet hastanelerinde ebe yaptırır. Özel hastanelerde doktorunuz da yapabilir. Normal doğumda bir ebe ya da doktor tarafından gerçekleştirilecek olan doğumunuza birkaç hemşire de eşlik edecektir. Normal doğum işlemi sancılar sayılmazsa ortalama olarak 15 dakika ile 30 dakika arasında gerçekleşir. Bu süreden önce kişi sancı odasında bekletilir. (bazı hastanelerde sancı odası yoktur, kendi odanızda hem sancınızı çekip hem doğum yapabilirsiniz.) daha sonra doğum odasına alınır. 

Normal doğum sonrası tavsiyeler nelerdir?

  • Dikişleriniz varsa doğumdan sonraki 2-3 gün iyileşmek için az hareket etmeniz tavsiye edilir.
  • Dikiş varsa büyük tuvalet ihtiyacınızı ıkınmadan gerçekleştirmek olası dikiş patlama riskini ortadan kaldıracaktır.
  • Yaranın enfeksiyon kapmaması için sürekli temizlemek önemlidir.
  • Yara çok acı veriyorsa buz kompresi yapabilirsiniz.
  • Hemoroid probleminiz varsa doktorunuzu bilgilendirin ve reçete ettiği ilaçları aksatmadan kullanın.
  • Hemoroid bölgesini rahatlatmak için ılık bir duş iyi gelebilir.

Eğer pediniz siz yatarken bir saat boyunca aşırı derecede ıslanıyorsa, vajinal akıntınız kötü kokulu ise, akan kanda ıhtılar görüyorsanız ya da ateşiniz 38 derecenin üstünde olursa acilen bir doktora danışmalısınız.

Normal doğum işlemleri nelerdir?

Normal doğum öncesi gebe, düzenli kasılmalar, su gelmesi, nişan gelmesi ya da sancıyla hastaneye başvurur. Daha sonra doktor gerekli tetkikleri (ultrason muayenesi ya da vajinal muayene, nst vb.) yapıp eğer hasta doğuma hazırsa doğum işlemlerini başlatır. Kasılmaları düzenli olarak gelen hastanın doğum süresi başlamış olur. Böylelikle hasta sancı ve kasılma ağrıları yaşar. Doktor gerekli görürse epidural önerebilir.

Kasılmalar esnasında hastanın vajinal açıklığı 7-10 cm olması gerekir. 8 cm açıklıkta kala hastanın açıklığı doktor ya da ebe kesi atarak sağlar. Bu aşamadan sonra ikinci aşamaya geçilir. Doğum aşaması annenin kasılmalarıyla birlikte ıkınma işlemiyle gerçekleşir. Bu süreçte yeteri kadar ıkınamayan annenin karnına güç uygulayarak destek verilebilir. Son ve üçüncü aşama ise bebek doğduktan sonra plasentanın rahimden alınma işlemidir.

Doktor eğer doğum öncesi kesi uygulamışsa burayı diker ve doğum gerçekleşmiş olur. Bir diğer seçenek ise sezaryen doğum işlemidir. Sezaryen doğum, annenin normal doğuma müsait olamaması, annenin korku yaşaması ve normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda yapılır. Genellikle epidural (belden aşağı uyuşma) ile anne uyanıkken doğum gerçekleştirilir. Ameliyata kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve ebe eşlik edebilir.

İzmir Doğal Doğum Fiyatları

Doğal doğum fiyatları, doğumun yapılacağı klinik ve sağlık ekibinin kimle olduğu gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Normal koşullarda normal doğum fiyatları, sezaryen doğuma göre daha uygun olabilir. Zira normal doğal doğum koşullarında cerrahi müdahalelere bağlı nekahet gibi süreçler söz konusu değildir.

Anne doğumun hemen ardından bebeğini kucağına alabilir ve aynı gün hastaneden ayrılmak mümkündür. Tabii bunun mümkün olabilmesi için doğal doğuma uygun koşulların sağlanması, anne ve bebeğin sağlıklı biçimde süreci tamamlaması temin edilmelidir. Bu kapsamda doğumda görev alacak doktor, hemşire ve ebelerin kimler olduğu fiyatları doğrudan etkileyen faktörler olarak sayılabilir.

Doğal doğum aşamaları ve süreci nasıl olur?

Doğal doğumda anne düzenli aralıklara kasılma ve kramp yaşamaya başlar. Sancılar önce saatte birken yavaş yavaş yarım saate bir 15 dakikada bir şeklinde azalır. Bu süreye gelindiğinden anne hastaneye gitmelidir. Hastaneye giden anne sancı çekmeye devam eder ve sancılar sıklaşır. Ebe yardımıyla doğum zamanı gelmiş anne sancılar geldiği zaman ıkınmaya başlar doğum ortalama 12- 18 saat sürer. Bu annenin kaçıncı çocuğunu doğurduğuna göre de değişebilir. İlk doğumda daha uzun, sonraki doğumlarda daha kısa sürdüğü görülmüştür.

Doğal doğum sonrası kaç gün hastanede kalınır?

Normal doğum sonrası eğer annede ve bebekte herhangi bir sağlık sıkıntısı yoksa bir gün gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir.