Kolonoskopi İzmir

Kolonoskopi İzmir

Kolonoskopi İzmir ve diğer illerde yaklaşık aynı yöntemler kullanılarak yapılan bir tanı yöntemidir. Bu yöntem bir ameliyat olmayıp, hastanın ve doktorun ortak kararı ile anestezi altında yapılabilir. Geçmiş uygulamalarında anestezi kullanılmayan ve bir miktar yangıya neden olan araçlar kullanılarak uygulanan yöntem, günümüzde gelişmiş tıbbi araçlar sayesinde daha az sancılı süreçlerle sunuluyor.

Kolonoskopi, bağırsak yapısında bozulma ve buna bağlı gelişen hastalıkların tanısı için kullanılan bir inceleme yöntemidir. Bu işlem bağırsak hastalıkları ihtimali ön görülen şikayetlerle hastaneye veya kliniğe başvuran hastalara uygulanır. Kişinin kolonoskopi operasyonu yapılarak tanı almasına karar verilmesi için;

  • Makattan dışkıyla veya dışkılama harici kan gelmesi,
  • Uzun süreli kabızlık şikayeti, kansızlığa dair bulguların bağırsak hastalıkları konusunda şüphelendirmesi,
  • Uzun süreli karın ağrıları, kolon kanseri ihtimalinden şüphelenilmesi,
  • Anlaşılamayan kilo kaybı belirtilerinden en az biri görülmelidir.

Gastroentroloji alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kolonoskopi, bağırsak kaynaklı hastalıkların bulgularını araştırmak ve tanı konulmasında kaynak olmak için kullanılır. Kolon kanserine sebep olan polip denilen yapıların gözlenmesi durumunda bu şekilde hastadan biyopsi için parça alınması mümkündür.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi nasıl yapılır?” sorusu şu şekilde açıklanabilir: Öncelikle gastroentroloji hekimi tarafından bağırsak kökenli bir sorunun varlığından şüphelenilir ve bu bulguların araştırılması için kolonoskopi incelemesi istenir.

Kolonoskopi sırasında hasta genel anestezi ile uyutulur ve sonrasında makattan rektuma doğru ilerlenir ve oradan kalın bağırsağın ince bağırsağa bağlandığı yere kadar inceleme yapılır. Bu incelemenin yapılabilmesi için bağırsaklar bir miktar şişirilir. Eğer polip yapısı gözlenirse hastadan biyopsi için parça alınabilir.

Bu incelemeler sırasında hastaya bacakları içeride kalacak şekilde ve bir tarafa dönük pozisyon aldırılır. İşlem sonrasında hastanın anesteziden uyanması beklenir. Kolonoskopi sırasında anesteziden dolayı bir ağrı hissedilmezken, anesteziden uyanan hastalarda bir süre gaz sıkışması ve sancı görülmesi olasıdır.

Kolonoskopi İzmir

Kolonoskopi öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Kolonoskopi yapılmadan önceki akşam en az 2 litre su, meyve suyu ya da komposto tüketmiş olmanız gerekecektir. Ayrıca doktorunuz vereceği müshil ilacı ya da lavman ile bağırsak boşaltımınız gerçekleşecektir.

Kolonoskopi yapılmadan önce hastanede size yardımcı olacak bazı şeyler vardır. Bunlar ıslak mendil (sürekli dışkılama yaşanacağı için tuvalet kâğıdı cildi tahriş edebilir) ve pişik kremi de olası tahrişi azaltmak için kullanabileceğiniz ek bir önlemdir. Kolonoskopi ameliyatı öncesinde kullandığınız ilaç varsa mutlaka doktorunuza belirtmeniz gerekmektedir. Doktorunuz sizi ilacı alıp almamanız konusunda bilgilendirecektir.

Ayrıca işlemden önceki akşam sporcu içeceği içmeniz vücudunuz sıvı kaybedeceği için sizi dinamik tutmaya yardımcı olabilir. Kolonoskopi işleminden önceki 48 saat boyunca sert gıdalar tüketmemelisiniz. Yumuşak ve kolay gıdalar tüketmeniz bağırsaklarınız kolay boşalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca işlem sırasında daha net görüntü elde etmeye yardımcı olacaktır.

Kolonoskopi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Kolonoskopi işleminden sonra, işlemden 48 saat önce uyguladığınız diyete devam etmeniz yararınıza olacaktır. Bu bağırsaklarınızın daha kolay çalışmasına ve dışkılamanıza yardımcı olacaktır. Kolonoskopi 15 dakika- 1 saat arasında sürer ve doktorunuz aksini söylemedikçe aynı gün içerisinde taburcu olursunuz.

Taburcu olmadan önce doktorunuzun size reçete ettiği ilaç varsa kullanmaya özen gösterin ve doktorunuzun uygun gördüğü diyeti birebir uygulayın. Sizin yapmanız gereken tek şey doktorun tavsiye ettiği tedaviye uygun hareket etmektir.

İzmir Kolonoskopi Fiyatları

İzmir kolonoskopi fiyatları, özel kliniklerde, özel hastanelerde ve kamu hastanelerinde farklı seviyelerde ortaya çıkar. Kamu hastanelerinde SGK tarafından karşılanan işlem, özel hastanelerde değişen rakamlarla sunulur. Muayene, tanı ve tedavi süreci bu ücretlendirme aralığında değişkenlik oluşturabilir.

Özel klinik ve hastanelerde, kullanılan teknoloji, hastaya uygulanacak olan işlemin boyutu, muayene tanı ve tedavi süreçleri bu fiyat aralığını etkileyebilir. Bu yüzden hasta kendine özel kolonoskopi işlemi için fiyat öğrenmek istiyorsa bir sağlık kuruluşundan veya uzman doktordan mutlaka muayene randevusu almak durumundadır.

Kolonoskopi için hangi doktora gidilir?

Kolonoskopi için, genel cerrahi ya da gastroenteroloji doktorlarına gidebilirsiniz. Kolonoskopi, hastanın bağırsağında olası bir rahatsızlığı tespit etmek için kullanılan yöntemdir. Doktor işlem için kolonoskop aletini hastanın rektumuna doğru ilerleterek kalın bağırsağa ulaşır ve rahatsızlığı tespit eder. Kolonoskopi işlemini 50 yaşın üzerinde olan kişiler her 5 yılda bir önlem almak amaçlı yaptırmalıdır.

Hangi durumlarda kolonoskopi yapılır?

Hasta eğer; dışkılamada sorun yaşıyor dışkılayamıyorsa, hastanın uzun süreli kabızlık ya da ishal sorunu varsa, hasta makattan kanama yaşıyorsa, keçi dışkısına benzer formda dışkılama yapıyorsa, ailede kolon kanseri geçmişi bulunuyorsa (önlem amaçlı), bağırsak enfeksiyonu şüphesi varsa ve 50 yaş üstü hastalar için 5 yılda bir kontrol amaçlı yapılmaktadır.