Rahim içinin temizlenmesi ile hamileliğin sonlanmasının sağlandığı kürtaj, hastanın sağlık durumuna göre veya isteği üzerine lokal ya da genel anestezi etkisi altındayken yapılır. Hasta eğer 18 yaşından büyük ve evliyse işlem eşinin onayı alındıktan sonra gerçekleştirilir. 18 yaşından büyük olan bekar kişilerin ise kürtaj için kendi onayları yeterli olmaktadır.
Kürtaj işlemi nelerdir?
Kürtaj işlemi, istenmeyen gebelik durumunda hamileliğin sonlandırılması işlemidir. Kürtaj işlemi genel olarak vakum yöntemi ile yapılmaktadır. Ancak ileri hafta gebeliğin sonlandırılması tam olarak cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Kürtaj sonrası kendinizi iyi takip etmeniz oldukça önem taşımaktadır. Olası riskleri doktorunuz sizinle paylaşacaktır. Sık rastlanılan sorunlardan şunlardır;
- Rahim içinde parça kalması,
- Rahim içi yapışıklık,
- Rahim duvarı delinmesi,
- Enfeksiyon,
- Kanama.
Bu nedenle kürtaj sonrasında yanlış giden bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Kürtaj öncesinde ise doktorunuza kendi sağlığınız ile ilgili tüm bilgileri detaylı bir şekilde paylaşmanız, doktorunuzun sizin değerlendirmenizi daha doğru yapmasını sağlar. Kürtaj işlemi hastane ortamında steril ve güvenli bir şekilde yapılmalıdır. İşlem oldukça kısa süren 5-10 dakikalık bir operasyondur.
İşlem sonrası istirahatiniz, iyileşmenizin hızlanması için oldukça önem taşımaktadır. Kürtaj işlemi için yasal süre 10 haftadır. Ancak bazı istisnalar vardır. Gebelik annenin sağlığını olumsuz yönde etkiliyorsa gebelik sonlandırılabilir. Evli çiftlerde anne ve babanın onayı dahilinde kürtaj mümkündür.
Kürtaj işleminin yasal boyutu nedir?
Sağlıklı ilerleyen bir gebeliği sonlandırmak için adet tarihinden en fazla on hafta sonrasına kadar kürtaj işlemi yapılabilir. Ancak gebelik anne adayı için bir risk teşkil ediyorsa veya yapılan test ve taramalar sonucunda bebeğin doğum sonrası hayatını etkileyecek kesin bir hastalığı varsa, annenin sürekli olarak ilaç kullanmasını gerektiren kalıtsal bir hastalığı varsa ve bu ilaçlar gebelik için zararlıysa hamileliğin süresi göz önünde bulundurulmadan kürtaj işlemi yapılabilir.
Bu durumlarda hamileliğin sonlandırılabilmesi için resmi bir hastanenin sağlık kurulundan rapor alınması gerekmektedir. Kürtaj işlemlerinin hastane ortamında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
On haftaya kadar olan gebeliklerin sonlandırılmasında ufak çaplı kanamaların görülmesi mümkündür. Bu kanamalar hasta için yaşamsal risk oluşturmayacak türden kanamalardır.
Diğer hususlar;
Kürtaj işlemi, hastane ortamında ve alanında uzman bir ekip ile yapıldığında neredeyse hiçbir risk teşkil etmez. Hasta ve yakınına gerekli açıklamaların yapılmasının ardından kendilerini hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahat hissetmeleri adına düşünceli bir şekilde yaklaşılması önemlidir.
Kürtaj işlemi birden çok türde yapılabilmektedir. Kürtaj işlemi sonrası doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçların aksatılmadan ve düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Tedbir için işlemden itibaren minimum bir hafta kadar cinsel ilişki önerilmez. Enfeksiyonel bir durum olmaması içinse özen gösterilmesi gerekmektedir.
Kürtaj için karar verdiğiniz ilk andan itibaren İzmir’de hizmet veren, alanında başarısından söz ettirmiş pek çok hizmet kuruluşundan kendinizi rahat ve emin ellerde hissedeceğiniz konumu seçmeniz yeterli. Günümüz teknolojisinin sağladığı sayısız imkan, kolaylık ve kapsamlı tedavi seçenekleri ile tıbbi açıdan hiçbir endişeniz olmadan ve aklınızdaki tüm soru işaretlerini kolaylıkla yanıtlayabiliyorken kendinizi süreci bitirmiş bir halde bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Kürtaj işlemi sonrası tavsiyeler nelerdir?
Kürtaj işlemi sonrasında hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendinize iyi bakmalısınız. Kadınlar kürtaj sonrası genelde suçluluk duygusu yaşayıp uzun yıllar depresyon yaşayabiliyorlar. Bu nedenle dirayetli olmanız toparlanmanız için oldukça önemlidir.
- Kürtaj işlemi sonrası 1 gün istirahat etmeniz önemlidir.
- İşlem sonrası regl kanamasından daha az bir şekilde vajinal kanamanız olması normaldir. Bu nedenle doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicileri aksatmadan kullanmalısınız.
- Kürtaj yapıldıktan sonraki 7-10 gün içerisinde ağır egzersiz yapmayın. Yine bu süreyi takiben cinsel ilişkiye girmek, tampon kullanmak sizin için yasak olan şeylerdir.
- Kürtajdan sonra 30-35 gün regl olmamanız normaldir. Ancak bu süreyi geçerse mutlaka doktorunuza danışın.
- Kürtaj sonrası vajinal kanamanız fazlaysa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Kürtajdan sonraki hafta mutlaka muayene olmaya gitmelisiniz.
Kürtaj işlemi için hangi doktora gidilir?
Kürtaj işlemi için Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına ya da bir jinekoloğa başvurabilirsiniz. Kürtajı 18 yaşını doldurmuş bütün kadınlara, gebeliği sonlandırmak istemesi durumunda 5-7. Haftalar arasında yapılır. 18 yaşından küçükler için bir vasi olması gerekir (anne ve baba).
Kürtaj işlemi lokal ve genel anestezi ile yapılan bir işlemdir. Hastanın suçluluk duymaması ve olanları hatırlamaması adına, hekimler genellikle genel anestezi yöntemini önerirler. Kürtaj, istenmeyen gebelik durumu ya da gebeliğin riskli olduğu durumlarda hasta tarafından eğer istenirse yapılan bir işlemdir.
10 haftayı geçen gebeliklerde doktor onay vermezse kişi kürtaj olamaz. Yasal zorunluluğu vardır.