Laparoskopik yani kapalı cerrahi ile ameliyat yöntemi gerekli vakalarda en çok karşımıza çıkan ameliyat yöntemlerinden biridir. Laparoskopik cerrahinin sunduğu imkanlar ve kolaylıklar ile hastaların ameliyat korkusu düzeylerinde azalma görülmektedir. Laparoskopik yöntemin sağladığı avantajlar;
- Cerrahinin kısa sürmesi,
- Hastaların iyileşmelerinin kısa sürede gerçekleşmesi
- Cerrahi risklerin minimuma inmesi
şeklinde sıralanabilir
İzmir ilinde de sıklıkla tercih edilen laparoskopik ameliyat yöntemi çoğunlukla kadın hastalıkları ve genel cerrahi alanında kullanılmaktadır. Ameliyatlar laparoskop adı verilen ince cihazlar ile yapılır. Laparoskopik ameliyat, alanında uzman doktorlar tarafından ameliyat öncesi yapılan muayeneler ve tetkikler sonucu uygun görülürse yapılır.
Laparoskopi nedir?
Son zamanlarda kullanım sayısı artan bir cerrahi ekipmandır. Karın içerisini aydınlatarak görüntü alınmasını sağlayan bir tür donanıma sahip olan cihaz, karın bölgesine açılan minik kesiler yoluyla kullanılır. Karın bölgesindeki tüm rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı gibi, üreme sisteme bozukluklarında tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Özellikle kadın doğum hastalıklarında kullanılması hem doktor hem de hasta için ciddi fayda sağlamaktadır. Laparoskop öncesinde rahim ve yumurtalık hastalıkları açık ameliyat ile tedavi edildiğinden ameliyat ve ameliyat sonrası süreç sıkıntılı geçmekteydi.
Laparoskopi çeşitleri nelerdir?
Laparoskopik ameliyat yöntemi çoğunlukla karın bölgesi ameliyatlarında tercih edilmektedir ve uygulandığı hastalığa göre çeşitleri vardır. Bunları listeleyecek olursak;
- Safra kesesi ameliyatı
- Obezite ameliyatları
- Kasık ve karın bölgesindeki fıtık ameliyatları
- Reflü ameliyatı
- Apandisit ameliyatı
- Jinekolojik ameliyatlar: rahim ve yumurtalıklarda gereken cerrahi işlemlerde laparoskopik ameliyat yöntemi tercih edilmektedir.
Laparoskopi ne zaman yapılır?
Laparoskopi genel cerrahi dışında genellikle jinekoloji ameliyatlarında tercih edilmektedir. Adet dönemi dışında her zaman yapılabilir ancak en uygun zaman olarak adet döneminin bitmesinin hemen ardından yapılması uygun görülmektedir. Dış durumlarda ise ne zaman yapılacağına alanında uzman olan doktor karar vermektedir.
Laparoskopi Ameliyatı işlemleri nelerdir?
Laparoskopi ameliyatı hastaya lokal ya da genel anestezi uygulandıktan sonra tedavi edilecek bölgeye laparoskop adı verilen ışıklı bir kamera gönderilir. Böylelikle hastanın tedavi edilecek bölgesini doktor birkaç kesi ile görebilmiş olur. Daha sonra cerrahi müdahaleyi uygular. Bu tür ameliyatlar, eğer başka bir komplikasyon yoksa, ortalama 1-2 saat gibi kısa bir sürede uygulanır.
Doktorunuz tavsiyesine göre hastanede 1 ya da 2 gün müşahede altında kalırsınız. Ameliyat sonrası doktorunuzun söylediği her şeye uymanız tedavinizi olumlu yönde etkileyecektir. Ameliyat sonrası yüksek tempolu spor yapmak, doktorun belirlediği günler içerisinde cinsel ilişkiye girmek, doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikleri kullanmamak iyileşme sürecinizi uzatacaktır.
Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?
Anestezi altında yapılan laparoskopik ameliyatların süresi işlem türüne göre değişiklik göstermektedir. Tanı amacıyla yapılan işlemler otuz dakika kadar sürerken tedavi amacıyla yapılan işlemler daha uzun sürmektedir.
Laparoskopi ameliyatı riskleri nelerdir?
Her cerrahi müdahale de olduğu gibi laparoskopi ameliyatında da riskler bulunur. Bunlar damar yaralanmaları, organ yaralanmalar ve ameliyat sonrası yaranın enfeksiyon kapması gibi durumlardır. Ameliyat esnasında damar yaralanması eğer fark edilmezse iç kanama riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz ya da işlem esnasında ilgili bölge etrafındaki organların yaralanması da mümkündür. Fakat bu riskler oldukça düşük risklerdir.
Ameliyat sonrası karşılaşılan en büyük risk ameliyat yapılan bölgenin yarasının enfeksiyon kapmasıdır. Bunun sebebi de hastanın yara temizliği için verilen talimatlara uymaması olabilir. Doktorunuz size ameliyat sonrası ilk 48 saat banyo yapmamanız gerektiğini, yaranın ıslanmaması kuru kalması gerektiğini ve belirli bir süre yara temizliği yapmanızı söyleyecektir. Eğer doktorunuzun talimatlarına uyarsanız bu konularda sorun yaşamazsınız.
Laparoskopi ameliyatı öncesi yapılması gerekenler?
Laparoskopi ameliyatı öncesinde hastanın, ameliyat öncesinde 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekir. Doktor bağırsakları lavman ya da vereceği bir ilaçla tamamen boşalmasını sağlar. Ayrıca hasta ameliyat öncesinde üzerinde kolye, küpe yani takı gibi aksesuarlar bulundurmamalıdır. Tırnaklarında oje olmamalıdır. Olası bir sorunda ilk önce tırnakların bu problemin habercisi olabileceğinden, doktorunuz ojelerinizi çıkarmanızı isteyecektir.
Laparoskopi Ameliyatı için hangi doktora gidilir?
Laparoskopi ameliyatı için üroloji uzmanlarına, genel cerrahi bölümüne, kadın hastalıkları ve doğum bölümüne ya da gastroenteroloji uzmanlarına başvurabilirsiniz. Laparoskopi ameliyatı son yıllarda özellikle karın ve rahim bölgesinde kullanılan cerrahi müdahale tekniğidir. Bu işlem ameliyatın olası tüm risklerini minimum düzeye indirir. Bu nedenle doktorların sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir.
Laparoskopi ameliyatı son yıllarda daha sık kullanılır hale geldi. Bunun nedeni ise olası riskleri azalttığı gibi müdahale işleminin konforlu olması ve hastada oluşabilecek kötü ameliyat görüntüsünü en az seviyeye indirmesidir.
Laparoski ameliyatı sonrası tavsiyeler nelerdir?
Her cerrahi müdahale sonrası olduğu gibi laparoskopi ameliyatından sonrasında da alınması gereken bazı önlemler vardır. Doktorunuz sizi ameliyat sonrası taburcu etse de aslında evde tedavi sürecinizin devam ettiğini unutmamanız gerekmektedir. Bu nedenle evde yaptığınız ya da yapmayacağınız şeyler iyileşme sürecinizi olumlu yönde etkileyebilir.
Laparoskopi ameliyatı her ne kadar riski düşük bir ameliyat tekniği olsa da kendinizde gözlemlediğiniz olası komplikasyon sonucu doktora başvurmanız halinde önlem hemen alınır ve böylece olası sağlık sorununuzun önüne geçmiş olursunuz. Bu nedenle ameliyat sonrası tavsiyelere uymanız, doktorunuzun size anlattığı tedavi yönteminden dışarı çıkmamanız sizin lehinize olacaktır.
- Doktorunuz verdiği ağrı kesicileri ve antibiyotikleri, olası enfeksiyon riskine karşı mutlaka aksatmadan kullanmanız gerekmektedir.
- Ameliyattan sonra en az 1 ay boyunca ağır spor ve egzersizden uzak durmalısınız.
- Laparoskopi ameliyatı sonrasında âdet kanaması dışında bir kanama söz konusuysa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
- Bilhassa kısırlık tedavisi için laparoskopi ameliyatı olan hastaların özellikle stresten uzak durmaları gerekmektedir.
- Ameliyat sonrası ateş bulantı ya da kusma gibi şikayetleriniz varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
İzmir laparoskopik ameliyatı ücretleri ne kadar?
Yapılacak olan işleme, hastanede kalma sürecine ve yapılan tedavi ve tetkiklere göre fiyatlandırma konusunda değişiklik olabilir.
Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?
Laparoskopi ameliyatı sonrası hastaneden taburcu olma süresi 1-2 gün, evde dinlenerek iyileşme süresi de 7 gün sürmektedir. Müdahale edilen organın tamamen eski haline geri dönmesi ortalama olarak 1 ay sürmektedir. “Laparo” Latince de kapalı anlamına gelmektedir. Kapalı yöntemle yani Laparoskopi ameliyatıyla yapılan işlemlerde bazen robotik cerrahi bile kullanılmaktadır.
Laparoskopi sonrası karın şişliği nasıl geçer?
Laparoskopi ameliyatı sonrası oluşan karın şişliği, gazdan kaynaklanmaktadır. Bu gaz normal şartlarda kendiliğinden vücuttan dışarı atılır ve böylece karın şişliği geçer. Laparoskopi ameliyatı yapılırken hastanın karnına karbondioksit gazı doldurulduğu için hasta ameliyat sonrası karın şişkinliği yaşar. bunu yapmalarının sebebi ameliyatı yaparken bölgeyi kullanılan birkaç aletle daha iyi kullanabilmeleridir.
Laparoskopi ameliyatı sonrası gaz nasıl geçer?
Ameliyat sonrası gazın kendi kendine vücut dışına çıkması beklenirken bazen durum böyle olmayabilir, eğer hasta gaz çıkarmakta zorluk yaşıyorsa, ona sindirimi kolaylaştıracak papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları tüketilmesi bunu kolaylaştırır. Ayrıca yemek sonrası yapılan yürüyüş egzersizi de hastaya gaz çıkarması için destek olur. Fakat egzersiz yapıp gaz çıkarmak asla düşünülmemelidir. Hasta doktoruna başvurmadan ağır egzersiz yapmamalıdır.
Laparoskopide dikiş atılır mı ameliyattan sonra iz kalır mı?
Laparoskopi kapalı bir ameliyat olduğu için, müdahale sonrası neredeyse hiçbir iz kalmamaktadır. Hastanın belirlenen bölgesine bir iki cm olacak şekilde kesiler atılarak (belli başlı durumlarda), robotik işlemle çok rahat hastaya cerrahi işlem uygulanır. Robotik cerrahi ile tıpkı bir joystick kullanır gibi hastanın tedavi edilecek bölgesi temizlenir.