
12 Ara Menopoz Hormon Tedavisi (MHT)
Menopoz; en son görülen adet kanamasıdır. MHT, menopoz geçiş döneminde veya menopoz sonrası dönemde kullanılan hormon tedavisidir.
- Verilen hormonlar biyo-özdeş olmalıdır (biyo-özdeş; kadının vücudunda yapılan ile aynı yapıda olması)
- Östrojen cilt yoluyla ya da vajinal olarak, Progesteron ise vajinal ya da ağızdan kullanılmalıdır.
- Erken menapoz (45 yaşından önce menapoz) veya Prematür Yumurtalık Yetmezliği (40 yaşından önce menapoz) olanlarda, o ülkenin ortalama menopoz yaşına kadar MHT verilmesi, daha ileride gelişebilecek sağlık problemlerini önlemek için çok önemlidir. (Ülkemiz için ort. Menopoz yaşı 49’dur)
- Menopozdan sonraki ilk 10 yıl içinde başlanırsa olumlu etkileri (özellikle kalp-damar sağlığı ve beyin sağlığı üzerine) daha iyi olmaktadır. Bu döneme fırsat penceresi (window of opportunity) denir
- Rahimi alınanlarda sadece östrojen kullanılabileceği gibi progesteron da eklenebilir.
- Menapoz geçiş döneminde olanlarda, düzenli adet görmek istiyenlerde, buna göre tedavi düzenlenir (döngüsel/siklik tedavi)
- Tedavi öncesinde kadın doğum muayenesi – smear tetkiki, ultrason bakısı, mamografi+meme usg, temel kan tahlilleri ve riskli kişilerde kemik dansitometrisi yapılmalıdır.
- Vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı, cinsel istek ve ıslanmada azalma varsa, sürekli idrara çıkma isteği, öksürükle idrar kaçırma gibi genitoüriner bulgular varsa vajinal yoldan estriol ve vajinal lazer uygulaması son derece faydalı olabilmektedir
- Menapoz hormon tedavisini Kadın hastalıkları ve Doğum hekimi düzenlemeli ve takip etmelidir.
No Comments