Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi İzmir

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi İzmir

İzmir Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi, özel sağlık kuruluşları ve devlete ait sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilebilen bir tedavidir. Jinekoloji tedavilerinden birisi olan bu tedavi süreci, onkolojik tedavi bileşenlerini de içerir. Tedavi, genel olarak SGK ve özel sigortalar tarafından karşılanır. Bazı sigorta şirketlerinin özel durumlar haricinde bu tedaviyi karşılamama durumu söz konusu değildir. Tabii tedavinin alınacağı özel sağlık kuruluşu ile sigorta şirketinin anlaşmalı olması da gerekli olabilecektir.

Rahim ağzı kanseri, rahmin boyun denilen tıbbi adıyla serviks kısmında hücrelerin olağan dışı çoğalmasıyla görülen bir kanser türüdür. Kadınlar arasında en çok görülen kanser türlerinden biri olmakla birlikte tüm kanser türleri arasında da görülme sıklığı oldukça yüksektir. Rahim ağzı kanseri sıklıkla 2 farklı türde ortaya çıkmaktadır:

Serviksin dış yüzeyinde tabakalaşan düz, deri görünümlü skuamöz hücreler şeklinde ortaya çıkabilir. Rahim ağzı kanseri için görülme olasılığı %80 civarındadır. 

İkinci olarak adeneokarsinom adında, vajina boyun kısmında salgı üreten sütun halindeki bez hücreler olarak ortaya çıkan türdür. Rahim kanalında rastgele konumlanabilirler. Rahim ağzı kanserleri arasında görülme sıklığı %10 civarındadır. 

Rahim ağzı kanseri cinsel temas yoluyla bulaşmakla birlikte, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyon halinde kanser riskini arttıran sebeplerdendir. HPV enfeksiyonu tek başına kanser için yeter sebep değildir fakat görmezden gelindiğinde oldukça ciddi bir risk faktörü olduğu söylenebilir.

HPV enfeksiyonunun kanser olasılığının artmasında bağışıklığın düşük oluşu etkilidir. Bağışıklığın düzenli ve yeterli beslenememe, sigara kullanımı gibi birçok faktörle zayıflayabildiği bilinmektedir.

Vücudun enfeksiyonla savaşma gücü zayıflar ve kanser riski oldukça artar. Klamidya adı verilen rahim çevresinde oluşabilen ve şiddetli akıntıyla ve siğillerle kendini gösteren bir çeşit enfeksiyonun varlığı da rahim ağzı kanserinin olası risk arttırıcılarındandır. Bu enfeksiyon da cinsel yolla hastaya geçebilmektedir. Genetik yatkınlık da kanser riskini arttıran bir faktördür.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Nedir?

Rahim ağzı kanseri tedavisi öncelikle kadın sağlığı ve hastalıkları alanında uzman bir doktorun muayenesi ile başlar. Hastadan cinsel yaşamına dair birtakım bilgiler edinilir: İlk cinsel ilişkisinin ne zaman oldu? Partner sayısı nedir? Cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla karşılaşma öyküsü nedir? HPV, HIV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara dair bir test daha önce yapılmış mı?

Sigara içmek gibi alışkanlıkları dolayısıyla bağışıklık sisteminin soruşturulması. Regl döneminin düzeni, regl miktarı konusunda aşırılık olup olmadığı, cinsel ilişki sırasında ağrı ya da acı hissediyor mu? Sorularının cevaplarını alan uzman, daha sonrasında kişinin fiziksel muayenesini gerçekleştirir. Enfeksiyonun tespiti için biyopsi yapılabilir. Sonuçta rahim ağzı kanserinin hangi evrede olduğu tespiti yapılır. 

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi İzmir

Rahim kanseri hangi evrede belirti verir?

Rahim ağzı kanseri oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Öyle ki jinekolojik muayene esnasında bile görünmeyebilir. Ancak kişi smear testi yaparsa ilgili doktor fark edip biyopsi raporu isteyebilir. Evrelerin birçoğunda hiçbir belirti vermeyeceği için hasta kanser kontrolüne gitmediği sürece durumu fark edemez. Sadece ileri evrelerde vajinal kanama, ilişki sonrası kanama ve bacak ağrısı şikayetleriyle doktora gidebilir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi için hangi doktora gidilir?

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi için hastanelerin Jinekolojik onkoloji bölümünden randevu alabilirsiniz. Rahim ağzı kanseri, rahmin alt kısmında kanserli bir tümörün oluştuğu anlamına gelir. Rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni, HPV olarak da adlandırılan virüstür. Virüs cinsel temas yoluyla bulaşır.

Serviks, iki farklı hücre tipi ile kaplıdır. Bunlar servikste buluşur ve orada mukoza zarı virüslere ve bakterilere karşı ekstra duyarlıdır. Hücreler hasar gördüğünde, sözde hücre değişikliklerine yol açabilir. Çoğu durumda, hücre değişiklikleri kendi kendine iyileşir, ancak bazen kansere dönüşürler.

Genellikle uzun bir süre geçmiş olur. Hafif hücre değişikliklerinin rahim ağzı kanserine dönüşmesi 10-15 yıl kadar sürebilir. Türkiye’de, teşhis edilen ve tedavi edilen rahim ağzı kanseri için yüksek bir hayatta kalma oranı vardır.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi sonrası tavsiyeler nelerdir?

  • Tedavi bittikten sonra beş yıl boyunca düzenli olarak kontrollere gelmeniz gerekmektedir. İlk iki yıl üç, dört ayda bir kontrole gelebilirsiniz. O zaman genellikle yılda iki kez aranırsınız. Düzenli olarak jinekolojik muayene yapılır ve bazen başka tetkiklere ihtiyaç duyulur.
  • Kontroller, herhangi bir sorununuz olduğunda size destek olmak ve yardımcı olmak ve kanserin nüks edip etmediğini tespit etmek için vardır. Rahim ağzı kanserinin nüksetmesi alışılmadık bir durumdur.
  • Her zaman çağrıldığınız jinekolojik smear testlerine gidin. Bu şekilde, herhangi bir hücre değişikliği erken bir aşamada tespit edilebilir ve araştırılabilir.
  • Prezervatif kullanın. Örneğin HPV virüsüne karşı iyi bir korumadır.
  • Vajinadaki kanama ve akıntı gibi değişikliklere dikkat edin. Bir sorun fark ederseniz doktorunuzla paylaşın.
  • Rahim ağzı kanserine işaret edebilecek semptomlarınız varsa bir sağlık merkezi veya jinekoloji kliniği ile iletişime geçin.

Rahim ağzı kanseri tedavisi işlemleri nelerdir?

Hangi tedavi yönteminin en uygun olduğu, diğer şeylerin yanı sıra, kanserli tümörün ne kadar büyük olduğuna ve kanserin yayılıp yayılmadığına bağlıdır. Rahim ağzı kanserini tedavi etmenin en yaygın yolu ameliyattır. Operasyon radyoterapi ile veya karnın alt kısmından yapılan bir kesi ile yapılır.

Kanser rahim ağzının dışında büyümüşse radyoterapi verilir ve bazen kemoterapi ile desteklenir. Sitostatikler, kanser hücrelerini radyasyona duyarlı hale getiren ilaçlardır. Rahim ağzı kanserinin birkaç belirtisi vardır. 

  • Dönemler arasında küçük kanama.
  • Kanlı veya değiştirilmiş akıntı.
  • İlişki sırasında kanama ve ağrı.
  • Tuvalete çömelirken kanama ve ağrı.
  • Adetiniz gerçekten durmuş olmasına rağmen akıntınız veya kanamanız varsa, bu aynı zamanda rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir.

Tüm bunlara dikkat etmeniz kanserin erken teşhisi için önemli bir rol oynar.

İzmir Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Fiyatları

2023 Rahim ağzı kanseri tedavisi fiyatları oldukça farklı faktörler dolayısıyla çeşitlidir. Tanı sonrası tedavi farklı şekillerde gelişebilir:

  • Daha erken evrelerde rahmin boyun kısmında bir işlem yapılmazken yalnızca kanserli doku seviksten uzaklaştırılır. 
  • Biraz daha ilerleyen evrelerde eğer seviks dokusu kanserleşmeye başladıysa seviks dokusu ile birlikte rahim ağzı kanseri operasyon gerçekleştirilerek uzaklaştırılabilir (Trakelektomi). 
  • Eğer rahim üzerindeki dokuda kanserleşme görülüyorsa rahim boynu, rahim ve vajina çevresi uzaklaştırılabilir fakat bu gibi bir durumda hamilelik ihtimalinin ortadan kalkması olasıdır (Histerektomi).

Çok ileri seviye rahim ağzı kanserlerinde radyoterapi ile tedavi yöntemi kullanılabilir. Radyoterapi yöntemi oldukça tercih edilen bir yöntemdir. 

Bu tanı ve tedavi süreçleri hastanın kendisinin hangi tür rahim ağzı kanserine sahip olduğu ve hangi evrede olduğu ile ilgilidir ve sağlık bakanlığına bağlı özel klinik ve hastanelerde, kamu hastanelerinde farklı operasyon ücretleri ortaya çıkabilir. Doğru tanı, tedavi ve ücretlendirmeyi öğrenmek için bir sağlık kuruluşunda, jinekoloji muayenesi yapılması şarttır. Herhangi bir belirtinin ciddiye alınması ve rahim ağzı kanserinin erken evrede fark edilmesi tedavinin olumlu sonuçlanması ihtimalini etkiler.

Rahim ağzı kanseri geçer mi?

Rahim ağzı kanseri sonucunda oluşan genital siğiller bazen kremle bazen dondurularak bazen de yakılarak tedavi edilebilir. Tabi ki hastalığın ne kadar ileri de olduğu da büyük bir önem arz etmektedir. Siz doktorunuzla konuştuktan size en uygun tedaviyi sunacağından emin olabilirsiniz. Rahim ağzı kanseri kendi kendine geçebilecek bir hastalık değildir. Hatta erkenden tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle eğer şüpheniz varsa hemen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı ya da Jinekoloji Bölümüne başvurmalısınız.

Rahim ağzı kanseri nasıl oluşur?

Rahim ağzı kanserinin oluşması için, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, birden fazla partnere sahip olmak, çok sayıda doğum yapmak ve hastanın %98 ihtimalle HPV virüsü taşıdığı durumlarda görülür. Fakat yüzde ikilik kısımda HPV virüsü tespit edilmemiştir.