Sezaryen Doğum İzmir

Sezaryen Doğum İzmir

Anne adaylarının hamilelik süresi boyunca en çok düşündükleri hususlardan birisi kuşkusuz doğum anıdır. Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya anne adayının isteği üzerine uygulanan sezaryen doğum yöntemiyle normal doğum esnasında oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçilebilmektedir. Günümüzde, toplum içerisinde dolanan hikayeleri duyan anne adayları, özellikle gebeliklerinin sonuna doğru değişen hormonal durumları sonucunda yaşadıkları kaygılardan dolayı sezaryen doğum seçeneğine daha sıcak bakabilmektedirler.

Sezaryen doğum nedir ve nasıl yapılır?

Sezaryen doğum, gebeliğin sonuna gelindiğinde, doktor tarafından uygun görülmesi durumunda, ameliyathane ortamında ve anestezi altındayken yapılan doğum işlemidir. Çoğunlukla gebelik sürecinde yapılan tetkikler sonucunda karar verilen sezaryen doğum, günümüz tıp gelişmeleri ile daha güvenilir bir hal almıştır. Uzmanlar doğal durumlar çerçevesinde normal doğumu önerirken, öngörebildikleri risklerden dolayı anneye sezaryen seçeneğini sunabilirler. 

Sezaryen doğum yönteminin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Sezaryen doğumun en önemli avantajları sağladığı işlem hızı ile bebeğin doğumu esnasında yaşanabilecek havasız kalma gibi olumsuz durumların önüne geçilmesi, anne adayının normal doğum esnasında çekeceği acıyı aldığı anestezi sonucunda hissetmemesi ve planlı bir doğum yapma olanağı sağlaması şeklinde sıralanabilir. 

Anne, doğum sonrası maruz kaldığı işlemlerden dolayı normal doğuma kıyasla daha geç toparlanmaktadır. İyileşme sürecinin daha uzun sürdüğü sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeğin annesiyle tam anlamıyla buluşması zaman aldığından aralarındaki etkileşimin kurulması daha güç olur. Bunlar ise sezaryen doğumun başlıca dezavantajlarıdır.

Sezaryen Doğum İzmir

Sezaryen doğum için hangi doktora gidilir?

Sezaryen doğum için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Sezaryen doğum bazı doktorlar tarafından annenin tercihine bırakılsa da kimi doktorlar için gerekli olduğunu düşündüğü durumlarda yapılmaktadır. Sezaryen doğum komplikasyon oranı oldukça düşük bir doğum şekli olsa da bazı aksaklıklar yaşanabilir.

Sezaryen doğum annenin doğum korkusu varsa, panik atak ya da OBS teşhisi varsa, bir psikiyatr tarafından normal doğum önerilmemişse, bebeğin 41 hafta 3 günü geçirdiği durumlarda, bebekte kordon dolanması ya da nabız düşmesi yaşandığı durumlarda planlanır.

Sezaryen doğum işlemi sonrası tavsiyeler nelerdir?

Sezaryen doğum işlemi her ne kadar doğum işlemi gibi görülse de cerrahi bir işlem olduğu için kişinin doğum sonrası yapması gereken birtakım şeyler ve alması gereken önlemler vardır. Bunlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyat sonrası 12 saat boyunca (bazı doktorlar için gaz çıkarana kadar) bir şey yemeniz önerilmez.
  • Ameliyat sonrası dinlenmeniz, yapıştırma yapılan ya da dikiş atılan bölgenin olası bir açılma durumu olmaması için oldukça önemlidir.
  • Sezaryen doğum sonrası, 4-6 hafta boyunca ağır iş yapmanız önerilmez.
  • Bol su tüketmeniz gereklidir.
  • Doktorunuz reçete ettiği antibiyotik, kan sulandırıcı, ağrı kesici ya da herhangi bir ilaç varsa mutlaka tam zamanında kullanmanız gerekir.
  • İşlem sonrası kendinizi yormayacak şekilde yürüyüş yapmanız gaz çıkarmanızı sağlayacaktır.
  • İşlem sonrası uzunca bir süre sırt üstü yatmalısınız. Yoksa ağrı acı hissedebilirsiniz.
  • İşlem sonrası size yardım etmesi için yanınızda biri olmalı hem hastanede hem evde bu sizin iyileşmeniz için oldukça önemlidir.

 Sezaryen Doğum İşlemleri Nelerdir?

İşlem hastaya gerekli belgeleri imzalattıktan sonra başlar. Öncelikle hastaya sonda takılır. Hasta ameliyat odasına götürüldükten sonra bir anestezi uzmanı tarafından epidural ya da genel anestezi işlemi uygulanır (genellikle epidural tercih edilse de doktor bazı durumlarda genel anesteziyi önerebilir). Epidural işlemi annenin omuriliğine takılan bir anestezik madde verilmesidir.

Hasta anestezi işlemi sonrası ağrı sızı hissetmez, sancısı ya da kasılması varsa ortalama 10 saniye içinde yok olur. Bu işlem sonrası doğum doktoru, annenin karnının alt bölgesinde yatay bir şekilde yaklaşık 10 ila 15 cm arası bir kesi atar. Birkaç kat aşağı inildikten sonra rahmi açtığı anda doğum işlemi gerçekleşmiş olur. Daha sonra doktor kesilen katları tekrardan dikerken, ebe ya da ilgili hemşire bebeğin bakımıyla ilgilenir. Bu sırada anneyle bebeğin ilk teması çok önemlidir. Herhangi bir komplikasyon olmadığı durumda yaklaşık 1 saat süren bir operasyondur. 

Sezaryen doğum kimlere yapılır?

Sezaryenle doğum isteğe bağlı (yani gebeliğin sonunda, doğumdan önce planlanmış) veya acil (anne ve bebeğin sağlığı acil tehlike altında olduğunda) olabilir. Ameliyat spinal, epidural veya genel anestezi uygulandıktan sonra gerçekleştirilir. Sezaryen doğum, kendiliğinden ve doğal olarak ilerlemenin mümkün olmadığı veya tavsiye edilmediği durumlarda bir çocuğun doğumunu sağlayan cerrahi bir operasyondur.

Sezaryen doğum riskli mi?

Sezaryen doğum risksiz bir cerrahi prosedür değildir, bu nedenle sadece jinekoloğunuz vajinal doğumun güvensiz olduğunu düşünürse yapılmalıdır. Yöntemin başlıca komplikasyonları hemorajik kayıplar, uterin enfeksiyonlar ve mesane lezyonlarıdır.

Sezaryen doğum, vakadan vakaya farklılık gösteren birden fazla faktör dikkate alınarak benimsenen bir önlemdir. Bu prosedüre başvurma ihtiyacı, hamileliğin başlangıcında kadının ilk ziyaretinden itibaren planlanabilir veya doğum eylemi devam ederken ortaya çıkabilir.

Sezaryen doğumda anne uyutulur mu?

Sezaryen ameliyatı genellikle gebeliğin son haftalarında anestezi (genel, epidural veya spinal) verildikten sonra yapılır. Genellikle, doğum spinal anestezi altında gerçekleştirilir. İsteğe bağlı olarak genel anestezi veya epidural yöntemi de kullanılır. Bu kişinin bazen tercihine bazen doktora kalmış bir durumdur. Örneğin panik atak bir hastanın epidural doğum yapması ya da doğumdan korkması durumunda, doktor genel anestezi yapmak isteyebilir.

Sezaryen doğum kaç saat sürer?

Doğum ortalama olarak bir ile bir buçuk saat arasında tamamlanır. Fakat bu kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Doğum sırasında oluşabilecek komplikasyonlar, ikiz veya çoğul gebelikler ameliyat süresini uzatabilir. Aynı zamanda annenin sağlık durumu, ameliyat sırasında anneye herhangi bir müdahale yapılıp yapılmayacağı da sezaryen doğum süresini uzatabilir.

İzmir sezaryen doğum fiyatları ne kadar?

Ebeveyn olmanın hayalini kuran çiftlerin bu büyülü süreçlerinin sonucu olarak sezaryen doğumu tercih etmeleri durumunda, normal doğuma kıyasla yüksek bir maliyete hazır olmaları gerekmektedir. İzmir ilinde bulunan sağlık kuruluşlarının, ebeveyn adaylarına sunduğu sayısız kolaylıkların yanında ödeme planları ile de anne ve baba adaylarının yanında durmaya devam ediyor. 

Her ne kadar göz korkutan bir süreç olsa dahi, tüm bu zahmetlerin sonucunda anne ve babanın dünyaya gözlerini yeni açmış yavrularıyla tanışmaları ve kendilerini içinde buldukları yoğun duygu durumlarının çevrelerinde bulunan herkesi etkileyeceği bu mucizevi zamanda o ana dek çekilen tüm acıların unutulacağı ise kaçınılmaz bir gerçek.

Sezaryen zor bir ameliyat mı?

Sezaryen genellikle doğal doğuma basit ve güvenli bir alternatif olarak algılanır, ancak bazı durumlarda hem anne hem de fetüs için sonuç olarak sağlık riskleri nedeniyle teknik olarak zor olabilir. Sağlıklı bir anne ve bebek için oldukça kolay geçse de doktorun planlamadığı ya da hastanın doktoruna bilgi vermediği durumlarda sorun yaşanabilir.

Sezaryenle doğum yapan kadın ne zaman ilişkiye girebilir?

Genellikle sezaryen sonrası cinsel ilişki 6- 8 hafta sonra gerçekleşir. Doğum yapan kadının regl hali devam etmesi de bu durumu uzatabilir. Kadının regl hali, sezaryen yarasının kapanması gibi durumlar gelişmiş komplikasyon varsa sona erdirilmesi durumunda cinsel ilişki sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilir.

Sezaryen sonrası ağrı kaç gün sürer?

Sezaryen sonrası ağrı, kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte 2 veya 3 hafta sürebilir. Bazı özel durumlardan dolayı bu sürenin uzaması mümkündür. Örneğin kişinin sezaryen yarasının mikrop kapıp enfeksiyon olması, kişinin ameliyat sonrası söylenenlere uymayıp yasak olan şeyleri (istirahat etmemek, ağır kaldırmak, kendini zorlayacak hareketler yapmak, ağır spor yapmak gibi) yapması da sezaryen sonrası ağrının uzun sürmesine neden olabilir.