Yumurtalık Kisti Tedavisi İzmir

Yumurtalık Kisti Tedavisi İzmir

Yumurtalık kisti, yumurtalık içinde veya yüzey alanında bulunan içi sıvı dolu olan kesemsi yapılardır. Bu kistler bazen yumurtalığın kendisinden türerken bazense endometriumdan oluşabilir.

Yumurtalık kisti zararlı mıdır?

Çoğunlukla iyi huylu olarak oluşan yumurtalık kistleri, iyi huylu olsalar dahi uygun görülmesi durumunda alınabilir. Kolaylıkla alınabilen, iyi huylu yumurtalık kistlerine fonksiyonel kist denir. Her zaman olduğu gibi yumurtalık kistlerinde de birtakım riskler söz konusudur. Bu risklerden bazıları iç kanama olasılığı ve kısırlık ihtimalidir.

Yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir?

Düzensiz adet ile gelen şiddetli regl sancısı, uzun süren ve yoğun kanama, karın ve kasıklarda ağrı, karında şişlik, sindirim sistemi ve idrar yolu şikayetleri uzmanların yumurtalık kistinden şüphelenmeleri için yeterli sebeplerdir.

Uzman doktorlar gözetiminde yumurtalık kistinin tedavisi

Yumurtalık kisti probleminiz için İzmir de bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak görev yapan doktorlardan birini tercih ederek muayeneye gidebilirsiniz. Eğer kistiniz küçük boylu ve iyi huylu ise kadın doğum kontrol hapları ile kontrol altında tutmak ve tedavi etmek mümkündür. Eğer yumurtalık kistiniz enfeksiyonel bir durum barındırıyorsa bu koşullarda antibiyotik tedavisi uygulanır.

Yumurtalık kistiniz için uygulanan muayene esnasında yapılan ultrason ve testler sonucunda, kistinizin sekiz santimin üzerinde ve kötü huylu olduğu saptanırsa ameliyat ortamında yumurtalık kistinizin alınması mümkündür.

Yumurtalık kisti ameliyatı

Yumurtalık kisti ameliyatı, kapalı veya açık ameliyat ile uygulanabilir. Ancak günümüzün teknolojisi ile büyük yaralara yol açmamak ve iyileşme sürecinin hızlı olmasını sağlamak amacıyla yumurtalık kisti ameliyatını yapacak olan uzmanlar laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemini tercih etmektedir.

Laparoskopik ameliyat yöntemiyle yapılan yumurtalık kisti tedavisi için göbek deliğiniz ile kasık bölgeniz arasında yaklaşık bir santim boyutlarında delikler açılarak işlem gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında gebelik için bir sakınca görülmemektedir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi İzmir

Yumurtalıklarda kist varsa ne olur?

Yumurtalık kistleri, kistlerin sayısı ve büyüklüğü göz önünde bulundurularak yorumlanması gereken bir konudur. Yumurtalık kisti iyi ve kötü huylu olmak üzere iki çeşittir. Kadının yumurtlama döngüsünü etkilediği için doğurganlığı azaltabilir.

Tedavi edilmezse karın ağrısı ve şişkinlik gibi şikayetlere neden olur. Yumurtalık kisti, ileri derecede olursa kanser riski taşıdığı için kadınların yılda bir kere jinekolojik muayene yaptırmaları tavsiye edilir.

Yumurtalık kistinin iyi huylu olduğu nasıl anlaşılır?

Yumurtalık kisti iyi huylu ise hasta bunu fark edemez, doğurganlığı etkilemez ve hasta için herhangi bir sorun yaratmaz. İyi huylu yumurtalık kistleri zaman içerisinde çok fazla büyüme sağlamaz var olan kistler sadece düzenli aralıklarla doktorunuz tarafından takip edilir. İyi huylu yumurtalık kisti için cerrahi bir müdahaleye genellikle gerek yoktur. Birçoğu zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Yumurtalık kisti ameliyatı öncesi yapılması gerekenler?

Yumurtalık kisti ameliyatı öncesinde ilk yapmanız gereken doktorunuz ile birlikte ameliyatınızın hangi yöntemle yapılacağını konuşmaktır. Doktorunuz kistin büyüklüğü kötü veya iyi huylu olmasına göre açık ya da kapalı ameliyatı tercih edecektir.

Bu kararla birlikte ameliyat sonrasında cildinizin nasıl değişeceğini bilmek isteyebilirsiniz. Çünkü ameliyatın birinde vertikal dikiş denilen göbeğin alt kısmından kasık kısmına ulaşan bir dikiş izi olurken diğerinde tıpkı sezaryen dikiş gibi yatay dikiş ile kapatılır.

Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Yumurtalık kisti ameliyatı sonrasında kanamanız devam ederken cinsel ilişkiye girmemelisiniz bir süre kendinizi ağır egzersizlerle zorlamalısınız. Bunların yanında dinlenme ameliyat sonrası iyileşme sürecinizi kolaylaştıracak bir diğer etkendir. Yumurtalık kisti ameliyatı çok uzun sürecek bir işlem olmasa da iyileşme süreci biraz sancılı geçebilir.

Anesteziden dolayı gaz sancısı çekeceğiniz için gazlı içeceklerden ve sindirimi zor gıdalardan uzak durmanız gerekecektir. Ameliyat sonrası yaklaşık 2 ay sonra çocuk sahibi olmak için planlar yapabilirsiniz.

Yumurtalık Testi Tedavisi için hangi doktora gidilir?

Yumurtalık testi tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine gitmelisiniz. Yumurtalık testi (AMH: Anti Mullerian Hormon Testi) kadınların yumurtalık rezervini ölçmeye yarayan bir testtir. Genellik uzun süren gebe kalma uğraşları sonucunda çocuk sahibi olamayan kadınlara, yumurtalık rezervinin ölçülmesi gereken hastalara, yumurtalık kanseri hastalığına sahip kişilere, genital anomalisi olan kişilere, Polikistik over teşhisi konulmuş hastalar ve menopoz dönemindeki kadınlara yapılan bir testtir.

Bu test ile yumurtalıklarda bulunan rezervleri daha doğru şekilde saptamak mümkündür. Daha önceden kullanılan FSH hormonu reglin belirlenen zamanın içerisinde ölçüldüğü için doğru çıkmayabiliyordu. Aynı zamanda yapılan ölçümlerde her ay farklılık olabiliyordu ama artık Anti Müllerian Hormon Testi ile daha doğru sonuca varıldığı saptandı.

Yumurtalık Testi işlemi sonrası tavsiyeler nelerdir? 

Yumurtalık testi işlemi sonrası, eğer doktorunuz aksini söylemiyorsa yapmanız gereken herhangi bir şey yoktur. Yumurtalık testi işlemi kan vererek yaptırabileceğiniz bir işlemdir. Kan verirken regl olup olmamanız ya da belirli günlerin içerisinde olmanız gerekmez. İstediğiniz zaman yumurtalık testi yaptırabilirsiniz. Yaptırdığınız bu testle doktorunuz size yapmanız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri detaylı şekilde anlatıp sizi bilgilendirecektir.

Yumurtalık Testi Tedavisi İşlemleri Nelerdir?

Yumurtalık testi tedavisi işlemleri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Öncelikle bilmelisiniz ki, erkeklerin vücut sistemi doğduğu andan ölene kadar sürekli sperm üretirken kadınlar, doğuştan bir yumurtalık rezerviyle doğarlar ve yaşam boyu bu rezervden kullanırlar. Bu nedenle kadının yaşı ölçülen yumurtalık testinde dikkate alınmalıdır.

Hastalar eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa ve AMH değeri düşük bir hastaysa hemen endişeye kapılmamalıdırlar. Az yumurta üretmek yumurtalıkların kalitesiz yumurta ürettiği anlamına gelmez. Fakat zaman daraldığı için eğer çocuk sahibi olmak istiyorlarsa acele etmeleri gerekir. Bunun yanında yüksek AMH değeri de kadında östrojen fazlalığına neden olacağı için, saç dökülmesi, göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik, düzensiz regl dönemi ve düzensiz kilo alımına sebep olur. Bunun sonuncunda doktorunuzun size önerdiği tedavi yöntemi ile tedavi olmanız gerekmektedir.

Yumurtalık testi tedavisini, düşük AMH değer yüksek AMH değeri ve orta düzey AMH değeri olarak sınıflandırabiliriz. Bu değerlere göre tedavi yönteminiz değişecektir. Yüksek AMH ile doktorunuzun reçete ettiği ilaçların kullanımı yapılabilir. Doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Orta düzey AMH değerinde ise eğer diğer koşullar uygunsa (Yaş gibi) doktorunuz biraz beklemenizi önerip daha sonra tedaviye başlayabilir. Düşük AMH değerinde ise doktorunuz size tüp bebek tedavisi gibi çocuk sahibi olma yollarını söyleyecektir. 

İzmir yumurtalık kisti tedavisi ücretleri

Ülkemizde ilden ile, ameliyat olacağınız hastanenin statüsü ve ameliyatınıza girecek olan ekibe göre ücretlerde değişiklik görülmektedir. İzmir yumurtalık kisti tedavisi ücretleri muayene sonucunda ameliyat olmanız gerektiği kesinleştiği taktirde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından belirlenerek hastaya bilgilendirme yapılmaktadır.

Yumurtalık kisti ameliyatı kaç günde iyileşir?

Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.

Yumurtalık kisti ameliyatında kaç gün yatılır?

Doktorunuz tavsiyesi ile 2 gün hastanede müşahede altında kaldıktan sonra iyileşme sürecinizi evde geçirebilirsiniz. Bu durum ortalama 1-2 haftayı bulacaktır. Hasta yaklaşık 1,5 ay boyunca vajinal kanama yaşayabilir. Bu süre zarfında cinsel ilişki yapılmaması tavsiye edilir.

Kist alındıktan sonra kanama olur mu?

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra birçok kadında kanama ya da vajinal akıntı olması oldukça doğaldır. Kist ameliyatı sonrası doktorunuz tampon kullanmamanız konusunda sizi bilgilendirecektir. Bir süre için enfeksiyon kapabileceğiniz yerlerden uzak durmanız gerekir.

Kist alındıktan sonra tekrarlar mı?

Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir. Bu durum alınan yumurtalık kistinin tamamen temizlenememesi ya da sadece kistin sadece içinin boşaltılıp tekrar yerine konulması sonucunda ortaya çıkabilir.